Bili smo na koncertu Sjene i Luzera u Vintageu i shvatili da smo svi “samo tinejdžer u 27-oj”

Koncert Sjena i Luzeri u Vintage Industrial Baru u Zagrebu, održan 14.2.2024., bio je prava glazbena poslastica za sve prisutne. Večer je započela uz energičan nastup Sjene, čija je sirova autentičnost očarala publiku od prvog tona.

Kolega i ja smo stigli u Vintage oko 20:30, računajući da će koncert početi od 21 h, a već je u 20:30 dvorana bila poprilično popunjena a veliki dio publike već je ponosno nosio majice s logotipom novog albuma Luzera – „Ljubav je za luzere“, što govori da već imaju popriličan fanbase.

Sjena je izvođač bez dlake na jeziku pa su takvi i tekstovi, zanimljivi izbor za koncert na Valentinovo – prvo nabrijavanje uz masne beatove i poprilično eksplicitne tekstove, a nakon toga šarmantno zabavni i romantični Luzeri slomljenih srca, jako dobar balans.

Sjena je već prvom pjesmom digao atmosferu na zavidan nivo i Vintage je gorio.  Zanimljivo mi je kako se trap i pop-punk vole, odnosno kako su pronašli gotovu istu publiku koja uživa u oba žanra.  Podsjetilo me na stara vremena kada su se tek spojili hip-hop i metal pa su svi poludjeli za novim žanrom: nu-metalom. Tako je i sada sa trap-pop-punk fuzijom. Očito funkcionira.

Sjena ima odličnu interakciju s publikom ali i aranžmane kakvih se ne bi posramila ni američka produkcija.

Pred kraj seta stiže hitčina zvana „Crni YSL“ i tu je energija publike već gotovo na vrhuncu, no nakon nje slijedi „Antidote“ i gotovo cijeli Vintage pjeva u glas i skače u ritam zaraznog refrena.

 Za zadnju stvar odsvirali su pjesmu „Kratka Ljubav“ koju u originalu izvodi Buntai (feat. Sjena), no publika je htjela bis pa ga je i dobila i to sa pjesmom „Život poslije 00:00“.

Dok se bend sprema sa stagea, na razglas kreće veliki hit Kuku$-a „Oće kur*c“, a ekipa u Vintageu ponovo veselo pjeva u glas i to mi je definitivno bio jedan od highlighta večeri koja je već i do tog trena bila vrlo zanimljiva.

A sad kreću Luzeri.  

Luzeri su donijeli svoj romantični šarm slomljenih srca, uranjajući publiku u emotivnu ekstazu svojim melodičnim zvucima i emotivnim tekstovima.

Luzeri otvaraju set s pjesmom „Dejt“ s novog albuma „Ljubav je za luzere“ koja ima odlično osmišljen intro upravo za početak seta: „1, 2, 3 kažeš: Luzeri!“ i ekipa trči sa šanka u dvoranu kako ne bi propustila početak nastupa.  Vintage se sada popunio još više, a Luzeri već nakon prve pjesme šarmiraju publiku bacanjem fora.

Već pri prvim taktovima pjesama jasno je da Luzeri vraćaju pop-punk vibe 2010-ih i to na velika vrata, iako u Hrvatskoj nikada nije baš pretjerao niti procvao, no možda je baš sada trenutak da i mi imamo „našu“ verziju Blink 182 i sličnih bendova na kojima smo mnogi odrasli, a u čijoj glazbi se može uživati i sa 13 ali i sa 30 godina.

Nastavljaju s pjesmom „Tvoj Heroj“, gdje se osjeti utjecaj ranog Six Packa, što glazbeno, a što i vizualno (pogledajte spot!).

Nakon nje slijedi još jedna pjesma s novog albuma pod nazivom „Zadnji dan“, a nakon nje veliki hit „Suze“ koju izvode sa Sjenom.

U pjesmi „Suze“ mi je posebno u sjećanju ostao tekst:  „ja sam samo tinejdžer u 27-oj“.

Kada bih ukratko trebala objasniti kakav je bio osjećaj na koncertu, ta rečenica bi sažela sve. Mislim da se i „starija“ publika tu večer vratila u tinejdžerske dane i neko bezbrižno vrijeme kada samo uživaš u dobroj glazbi i društvu. U tom trenu ništa drugo nije bilo bitno osim pjevati u jedan glas.

Nakon toga slijedi pjesma „Vikend“ – party himna s novog albuma, a nakon nje opet „starija“ stvar „Više nije kao prije“.  U kratkoj pauzi kreće riff od Pantere – „Walk“ na opće oduševljenje starijeg dijela publike, no to je bio samo mali teaser, iako moram priznati da bi bilo zanimljivo čuti „Walk“ u izvedbi Luzera.

No sada kreće najnoviji singl „Blank Face“ za čiju je pjesmu spot izašao par dana prije koncerta i jasno je da se radi o budućem hitu i himni svih nesretno zaljubljenih tinejdžera koji čekaju svoj happy end. Pjesma ima odličan akustičan početak a onda kreće u zarazan refren koji vrlo lako uđe u uho i tamo se vrti danima. Live izvedba je jednako dobra kao i studijska verzija, no jasno je da se radi o ekipi glazbenika koji znaju što i kako rade pa manje od toga nismo ni očekivali.  

U ovom bloku hitova, logično je bilo da je iduća pjesma „Gadura“, na koju su svi apsolutno poludjeli i pjevali na sav glas, još jedna himna za pravo Anti-Valentinovo u Vintageu.  Slijedi i pjesma „Nitko me ne voli“ a nakon toga malo smirenija i romantičnija atmosfera uz pjesmu „Laku noć“, također s novog albuma, a publika vadi mobitele i stvara pravi light show dok u pozadini svira poprilično nježan instrumental samo na klavijaturama a tek u drugom dijelu pjesme pridružuju se i ostali instrumenti.

Definitivno jedna od najzanimljivijih pjesama s novog albuma koja glazbeno odskače od cijele teme albuma no tekstom odlično zatvara priču i objašnjava ime albuma.

Publika je i ovdje tražila bis, pa smo još jednom čuli novi singl „Blank face“ i još jednom ga otpjevali zajedno s bendom na sav glas. Odličan završetak zabavne večeri u kojoj smo se svi osjećali kao „tinejdžer u 27-oj“.

Luzeri su definitivno bend čiji će se hitovi slušati po skejt parkovima ili na druženjima po klupicama u kasne ljetne sate, a koncertima vjerujem da će napuniti i prostore puno veće od Vintagea.

Povezani članci

KALANDRA & Lili Refrain @ Močvara Zagreb, 04.10.2024.

Norveški progresivni rock folk bend Kalandra dolazi u zagrebačku...

PANTERA @ Arena Stožice (LJUBLJANA), 31.01.2025

Presale: Fri, June 28 at 10am CET - eventim.si / oeticket.com / pantera.com https://www.eventim.si/.../pantera.../performance.html***http://racoonlive.eu/events***Heavy metal...

PIKNIK PARK (Linkin Park Tribute) @ Boogaloo, 26.10.2024.

U subotu, 26. listopada fanovi Linkin Parka u Zagrebu...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com